С радост споделяме, че Иновасис ООД участва в социално отговорна програма по проект “Истински мед от български пчелари”. Това е проект с кауза, заставащ зад качествените медени продукти, зад стимулирането на българските пчелари да увеличат популацията на пчели и не на последно място – зад опазването на околната среда.

Избрахме да подкрепихме, пчеларите Иван Гешев и Екатерина Енева, които отглеждат над 200 пчелни семейства.

Освен това, ще зарадваме нашите корпоративни партньори със сладък подарък от нашия кошер.

Знаете ли, че...?

Пчелите са най-ефективните и полезни за човечеството и света насекоми. Те не само улесняват живота ни, но и го правят по-красив, плодороден и сладък. От пчелите можем да научим много за трудолюбието, грижата за ближния, поемането на отговорности и организацията на работата.

Те са важни за нас не само защото правят мед, а защото от тях зависи опрашването на близо 80% от растенията на Земята, в това число ¾ от земеделските култури. А без пчелите и по-точно без опрашването, ние хората ще трябва да се научим да живеем без ⅓ от любимите ни храни. Чрез опрашването пчелите помагат на много растения да произвеждат повече и по-качествени плодове и семена.

Ползите на пчелите за природата не свършват до тук. Например анализирайки събрания от тях прашец, можем да се установи процента на замърсяване на околната среда. Повече пчели означава и повече гори, защото голяма част от дърветата разчитат на тяхното опрашване. А наличието на повече гори помага за предотвратяването на ерозията в почвите, наводненията и спомага по-чист въздух.

За последните 15 години близо 40% от тях са изчезнали в световен мащаб, а всяка година българските пчелари понасят все по-големи загуби заради натравяния, липса на паша и ниски изкупни цени на меда. Наша мисия е да подмогнем увеличаването на пчелните популации и да запазим баланса в природата.

Повече за проекта и платформата, може да научите тук: